2015. január 11., vasárnap

Honnan tudhatjuk, hogy becsapjuk magunkat?

Köztudott, hogy mindannyian hazudunk magunknak. Hazudunk arról, milyen vállalkozók vagyunk, milyen a párunkkal való kapcsolatunk vagy hogy miért választjuk egyik fogkrémet a másik helyett. Az önbecsapás oka ugyanaz, mint mikor másoknak hazudunk: szeretnénk könnyebben megúszni egy lehetséges konfliktust. Esetünkben a konfliktus belső, bennünk van, és valamilyen lelki sérültségünk, félelmünk vagy a hitünk* az oka.  

Az önbecsapás leleplezése általában nehezebb, mint mások hazugságairól lerántani a leplet, hisz tudattalan jelenségről beszélünk, aminek épp az a célja, hogy megkönnyítse az életünket. Azonban nem segíti elő a helyzetek megoldását, ezért érdemes dolgozni a tisztázáson.

 

Lépések a leleplezésünkhöz

 

Tanuljuk meg mikor érzünk és mikor gondolunk

Ez egy olyan képesség ami nem megy automatikusan, hosszas gyakorlás szükséges hozzá. Tudjuk, hogy mind az érzéseink mind a gondolataink önmaguktól születnek az agyunk tudattalan területein, ezért mindkettő elmond valamit rólunk.

 

Figyeljük meg az érzéseinket

Ha erős érzelmi reakciónk van egy eseménnyel kapcsolatban, álljunk meg és gondoljuk végig a következőket: Mi az érzés neve? Milyen eseményre reagálok ezzel az érzéssel? Valóban a jelen helyzetre reagálok az érzésemmel, vagy eszembe juttat valamilyen múltbeli történetet? 
Ha válaszolni szeretnénk az eseményre, gondoljuk végig: Az érzelmeimre adott reakció lesz a válaszom, vagy tényleg az eseményre válaszolok?

 

Figyeljük meg a gondolatainkat

Általában azt hisszük, hogy a gondolataink egytől egyig a valóságot tükrözik. Ez azonban gyakran hibás. Az igazság az, hogy a világról, önmagunkról és másokról alkotott képünk rendkívül pontatlan. A gondolatainkat gyakran befolyásolják érzéseink és a hitünk. Hogyan deríthetjük ki, hogy milyen pontosan reflektálják a gondolataink a valóságot? Ha egy helyzettel kapcsolatban eszünkbe jut "A" ok, gondoljuk át, hogy van-e "B" esetleg "C" lehetőség is. Egy jó csoporttréner például párhuzamosan 7-10 lehetséges okot lát maga előtt egyszerre. Ezután próbáljunk meg minél többet megtudni a helyzetről, hogy tudjuk, melyik lehetőség áll közelebb a valósághoz. Minél többet tudunk egy témában, annál több okot tudunk felsorakoztatni, és minél pontosabban ismerjük az adott helyzetet, annál valószínűbb, hogy rálátunk a valódi okra.

 

Figyeljük meg a viselkedésünket

A viselkedésünk rengeteget elárul a legmélyebb motivációnkról. Néha olyat teszünk, ami ellenkezik a meggyőződésünkkel, és ilyenkor ezt próbáljuk megmagyarázni (racionalizálni) magunk számára. Ha elcsípjük ezeket a pillanatokat, elkezdhetjük jobban megismerni a belső motivációnkat  és velük együtt önmagunkat. Ilynekor adjunk egy kis gondolkodási időt magunknak: Miért viselkedek így? Mi motiválja ezt a viselkedésem? Mit nem szeretnék beismerni magamnak a viselkedésemmel kapcsolatban és miért?

*Hit alatt itt a világról alkotott meggyőződésünket értem, melyet tudományos kutatások nem támasztanak alá. Ennek a vallásos hit is része.

Forrás: C. S. Warren (2014) How Do I Know When I Am Lying to Myself? Psychology Today