2010. június 23., szerda

a G-történet - praeludium

"Az evolúció elmélete [...] már megjelenése óta komoly bírálatokat váltott ki, mégis a tudomány általános elfogadott álláspontjává vált. Az evolúció elméletével szemben a csatabárdot a tudományos kreacionizmus ásta ki, amely különösen az utóbbi negyven évben óriási munkát végzett az evolúcióelmélet ellen és a teremtés mellett szóló érvek felsorakoztatásában. Ma már egyre inkább az a helyzet, hogy az evolucionista-naturalista hit dogmatizmusával szemben egyre elfogadottabbá válik a teremtésnek mint alternatívának az elmélete."
Részlet Dr. Jeszenszky Ferenc ajánlásából a Kérdések a kezdethez c. könyvhöz.

Így köszönti olvasóit Don Batten, Ken Ham, Jonathan Sarfati és Carl Wieland magyar nyelvre fordított és 2003-ban kiadott könyve, mely kreacionista körökben igen nagy sikernek örvend, a Kérdések a kezdethez.
• Isten valóban hat nap alatt teremtette a világot?
• Mit tartsunk a 14C-módszerrõl?
• Miért láthatunk távoli csillagokat egy fiatal világegyetemben?
• Miért van olyan sok destruktív mechanizmus az élőlényekben?
• Honnan jött Káin felesége?
• Hogyan fért bele az a sok állat Nóé bárkájába?
• Az egész földre kiterjedt-e az özönvíz?
• Honnan jött az óriási vízmennyiség az özönvíz során?
• Hogyan élték túl az özönvizet az édesvízi és a tengeri halak?
• Hogyan jutottak el a bárkától az állatok az olyan távoli helyekre mint Ausztrália?
• Hogyan jöttek létre a különbözõ emberi rasszok Nóé családjából?
• Mit jelent a kontinensek vándorlása?
• Valóban voltak jégkorszakok?
• Mi történt a dinoszauruszokkal?
A fenti kérdéseket a könyv hátoldalán, az ajánlóban olvassuk, mely ígéri, választ kaphatunk rájuk, igaz a korai kiadásokban a Kérdések a teremtéshez (Freud?) c. könyvtől kell várnunk ezeket (később ezt javították).

G mint genezis, azaz a teremtéstörténet. A sorozatban bő áttekintést nyerhetünk majd a kreacionizmusról és az evolúció elméletéről, belesünk a zsidó, és más népek teremtéstörténeteibe is. Lesznek pszichológiai és hitéleti vonatkozások, egyszóval körbejárjuk a lehető legtöbb oldalról ezt az igen nagy témát. Egyes esetekben konkrét választ tudunk majd adni, máskor felesleges vitákba bonyolódunk.

A sorozat célja: szemléltetni, hogy keresztényként elfogadhatjuk az evolúció elméletet.

Az irány egyértelmű. Jómagam hatnapos kreacionista voltam, de ma már úgy látom, semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá ezen hipotézishalmaz tudományos mivoltát. Ugyanígy az Intelligent Design mozgalom érvei sem állják meg a helyüket.
Ennek ellenére beszélgethetünk a felvetődő kérdésekről. Jómagam mindig a mindenkori tudomány álláspontja szerint közelítek majd a témához, ahol pedig hitkérdés merül fel, ott a saját hitem alapján fogok válaszolni és kérdezni.
Képzésem szerint biológus vagyok, a teológiához amatőr szinten konyítok. Ezért várom a javítási, szerkesztési javaslatokat és a témaötleteket.

A G-történet elkezdődött...

4 megjegyzés :

  1. Kíváncsian várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  2. Én is... de érdemes még ezt a témát rágcsálni?

    VálaszTörlés
  3. Arra jutottam, hogy nincs egy egységes "evolúciópárti" keresztény álláspont magyar nyelven. Remélem segítségére fog szolgálni azoknak, akik lába alól épp kicsúszóban van a kreacionizmus sziklaszilárdnak vélt talaja.
    Ezért nem is vitára kérem fel az embereket, mert sokunk fülén és különböző testnyílásain ömlik már kifelé a krea-evo vita mindenféle szegmense.
    Gondolkodásra hívok, és megbékélésre.

    VálaszTörlés
  4. az evó (plusz biológia/geológia/történelem) nem azért veszélyes mert a Gen1-el ütközik.
    hanem példát mutat arra amit nem szabad következetesen csinálni. Naturalizmust.

    PS: amúgy én sosem tudom megunni a témát :)

    VálaszTörlés