2011. november 13., vasárnap

A szerelem biokémiája

Kíváncsiság, szexuális vágy, megismerni akarás, a közelség, összetartozás... Csak néhány érzés azok közül melyet a szerelmes érezhet. Ezek mögött az érzések mögött pedig biokémiai folyamatok állnak. Materialista gondolkodással mondhatnánk, kapcsolataink alapja a biokémia. Ebben a sorozatban arra tekintünk rá, hogyan is szeretünk bele a másik vagy épp saját nemünk képviselőibe. Mi az, ami közel vonz hozzá? Hogyan is működik a szerelem, majd az azt követő ragaszkodás?

Helen Fisher biológus-antropológus, az emberi szexualitás evolúcióját kutatja a Rutgers Egyetemen. Ebben a sorozatban többször is találkozunk majd az ő kutatási eredményeivel és gondolataival.

Fisher három fázist különíti el a párkapcsolatok során:
  1. szexuális vágy
  2. vonzalom
  3. kötődés
Szerinte az evolúció e három működésre specializálta az emberi agyat. Kutatásait e három koncepció köré építi. Úgy gondolja egy párkapcsolat a fenti stációk bármelyikével útnak indulhat. Egyesek előbb szexelnek, majd szerelembe esnek, mások fülig szerelmesek lesznek és csak ezután másznak ágyba, megint mások erős kötődést éreznek valaki iránt akit hónapok-évek óta ismernek. A körülmények változásával beleszeretnek egymásba és lefekszenek.
Fischer szerint az agy ezen funkciói megviccelhetnek bennünket. A szex következménye ugyanis a szerelem lehet, az orgazmusé pedig a kötődés. A kutatónő úgy gondolja egyesek azért hajlamosak egyéjszakás kalandok részesei lenni, hogy tudat alatt elindítsák ezen nagyon is pozitív érzelmek kifejlődését. "Az alkalmi szex nem mindig alkalmi" mondja Fischer.
Fisherék a szakítást is kutatják, és olyan párokat is, akik 20-25 év házasság után is mélyen szerelmesek.


5 megjegyzés :

  1. Ez ultra-mega-hipper-fasza gájnerség:D
    Helen Fisher mindenképp a legjobb választás volt a témához... továbbá ajánlom Jeffrey Miller előadásait a szexuális szelekcióról:D

    Grat! Csak így toébb:D

    VálaszTörlés
  2. Köszi Attila! Különösen Jeffrey (Geoffrey?) Millert. Kerestem egy férfi kutatót is, hogy ne csak a nők agyán keresztül lássunk rá a témára. Ő pont jó lesz, ahogy nézem. :D

    VálaszTörlés
  3. Izgalmas téma, olvastam volna tovább is :))

    VálaszTörlés
  4. Fejtsd ki bővebben, bár kicsit úgy érzem, hogy megint valaki(k) megpróbálják magyarázni a magyarázhatatlant...

    A szerelmet, ragaszkodást, hűséget mennyire lehet leírni csak biokémiai módon? Persze ha a "csak" nincs a mondatban, akkor más a helyzet.

    VálaszTörlés
  5. Syt, folytatása következik.
    A szerelem, a hűség és a ragaszkodás alapjait és materiális okát biokémia írja le, viselkedésre magyarázatot adhat az evolúció- és szociobiológia, a neurobiológia, a pszichológia, a spirituális dimenzió pedig a teológia asztala. Én a teológián kívül a többivel kívánok foglalkozni, de előfordulhat, hogy a teológia sem marad ki, ha nem is az én tollamból ;)
    Ezen túl pedig rajtad múlik, hogy az alacsonyabb szinteket felhasználva, milyen magasabb szintű következtetéseket vonsz le. Ha ezt meg is osztod velünk, azzal csak tanulunk.
    Ha érdekel várlak olvasónak és kommentelőnek.

    VálaszTörlés