2012. január 31., kedd

Bánom...

Bronnie Ware haldoklók között dolgozó nővér összeírta azt az öt dolgot, amit páciensei leggyakrabban másképp tettek volna életükben:

kép forrása
"Bárcsak lett volna bátorságom, hogy ne mások elvárásai szerint éljek, hanem önmagamhoz hűen!"
"Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!"
"Bárcsak lett volna bátorságom ahhoz, hogy kifejezzem az érzéseimet!"
"Bárcsak megőriztem volna a kapcsolataimat a barátaimmal!"
"Megengedhettem volna, hogy boldogabb legyek."

2012. január 29., vasárnap

Tévképzetek rabságában

Súlyos beteg lett a király. Összeült a nagytanács, hogy hogyan gyógyíthatnák őt meg. Arra jutottak, hogy a király betegsége olyan súlyos, hogy csak egyetlen dologgal lehet őt meggyógyítani. Ha egy boldog ember ingét adják rá. Elment a nép összes véne, bölcse, hogy keressék a birodalomban a boldog embert, de nem találtak egyet sem. Még egyszer körbenéztek, és egyszer csak találtak egy valakit: egy pásztorfiút. Nagyon megörültek, mert a pásztorfiú állítván állította, hogy ő bizony boldog! Azt kérték tehát a bölcsek, hogy adja oda az ingét, mert a király nagyon beteg és csak attól tud meggyógyulni. A pásztorfiú ezt válaszolta: Nagyon szívesen odaadnám az ingem, de nincs.

Pál Ferenc után

2012. január 6., péntek

Mi az igazság?

"A zsidóság, a kereszténység, az iszlám, a buddhizmus szent könyvei és a Védák az őseink életéhez szükséges legfontosabb eszmék tárházai voltak. Gyermeteg önteltségről tanúskodna, ha mindenestől elvetnénk őket, ugyanakkor azonban igen nagy naivitás lenne azt hinni, hogy bármi, amit a múltban leírtak, abszolút, örökérvényű, megmásíthatatlan igazságot fejez ki."

Csíkszentmihályi Mihály, Az öröm művészete













2012. január 4., szerda