2010. szeptember 22., szerda

elveszítjük Istent?

"Napjainkban, amikor az anyagi világról való ismereteink sokkal gyorsabban gyarapodnak, hogysem lépést tudnánk tartani velük, Istenről mind kevesebbet és kevesebbet tudunk. Arról, hogy kicsoda Isten, vagy hogy mi a szándéka mivelünk, még annyit sem sajdítunk, amennyit szüleink, s ők is jóval bizonytalanabbak e kérdésben, mint az őket felnevelő generáció. Ha ma megkérdezek valakit, hogy hisz-e Istenben, valószínűleg olyasmit fog válaszolni: - bizonyos értelemben talán igen. Ha pedig tovább gyötröm szegényt, és azt firtatom, hogy pontosan mit is jelent számára Isten, a válasz rendszerint már sokkal tartózkodóbb: - Hát, ez nagyon bonyolult kérdés... - vagy - Ez már igen ingoványos vidék, dr. Watson... A modern ember nem tesz fel magának Istennel kapcsolatos kérdéseket. Gyakran nem is kíván belemerülni a dologba - a válaszok esetleg nyugtalanítóak lehetnek -; vagy, ha történetesen nem fél a válaszoktól, a kérdések megfogalmazásával gyűlik meg a baja. Ezek a modern gondolkodás térképének fehér foltjai; hoc leones sunt* területei. Sokan azt mondják - vagy kimondatlanul is valahogy úgy vélekednek -: hagyjuk csak aludni az isteneket."
Paul Johnson, Isten nyomában

"Itt oroszlánok vannak"  

* hic leones sunt - itt oroszlánok vannak. Római térképeken találhatjuk a feliratot. Ismeretlen - feltehetően veszélyes - területeket jelöltek vele.

1 megjegyzés :

  1. "Napjainkban, amikor az anyagi világról való ismereteink sokkal gyorsabban gyarapodnak, hogysem lépést tudnánk tartani velük, Istenről mind kevesebbet és kevesebbet tudunk."

    Érdekes meglátás és valószínűleg igaz is. Mindez abból is következik, hogy az emberek fókusza az anyagi világra összpontosul. Csak az számít, amit látunk-hallunk-megfoghatunk-érzékelhetünk. A többi nem is létezik számunkra. Illetve túl bizonytalannak érezzük azokat az ismereteket, melyek nem egzakt módon mérhető, leírható jelenségek köré csoportosulnak.

    Szerintem az is a bűn egyik hatása, hogy az ilyen bizonytalanságot nem akarjuk csökkenteni, hanem inkább feladjuk a keresést. Ez furcsa, hiszen ha az ember valamiben bizonytalan, akkor abba az irányba kezd el törekedni, hogy ezt a bizonytalanságot felszámolja. Ha nem tudom, hogy a megvásárolni kívánt autó jó vagy sem, akkor elkezdem kikérdezni a tulajdonosokat, teszteket olvasok, stb... Azaz igyekszem csökkenteni a bizonytalanságomat.
    Ha azonban az örök sorsunkkal vagy Istennel kapcsolatban vagyunk bizonytalanságban (" Vajon van Isten? Mi történik a halál után?"), akkor simán megengedjük magunknak, hogy ebben a bizonytalanságban megmaradjunk. Nem azért, mert túl sok a vallás, hanem mert nem is érdekel bennünket a válasz. És ez baj, részben abból fakad, hogy a fizikai világra koncentrálunk.
    Szerintem.

    Bocs, ha hosszú volt.

    VálaszTörlés