2010. szeptember 2., csütörtök

ubuntu 10.10 béta ma

Ismerőseim körében egyre népszerűbb az az operációs rendszer, mely véleményem szerint a szabad szoftverpiac egyik legstílusosabb és legfelhasználóbarátabb operációs rendszerévé nőtte ki magát. A neve Ubuntu, és ma jelenik meg a már sok funja által várt 10.10-es verziószámú Maverick Meerkat (Önálló Szurikáta) béta verziója.

Mark Shuttleworth - az Ubuntu-projekt ötletgazdája elmondta blogjában, miért is nevezzük önálló szurikátának a legfrissebb Ubuntut.

Minden nagyobb gyártó számítógépeire telepíteni szeretnénk az új Ubuntut, hogy minél több felhasználóhoz jussanak el a szabad szoftverek. Ez már önállóság.
A szurikáták könnyű, gyors és persze társas élőlények - minden ami egy tökéletes tízestől elvárható [2010. 10. hó 10-én jelenik meg]. A boot-időnk egyre rövidebb és már a telepítés után közösségiek vagyunk. A szurikáták család-orientált élőlények, mi pedig arra törekszünk, hogy az Ubuntu legyen a legbiztonságosabb és leghasználhatóbb netbookos operációs rendszer. Ezek az állatok okosak is - tanítják egymást. Ez tesz minket olyan nagyszerű közösséggé.
Szabadon fordítottam Mark Shuttleworth Shooting for the Perfect 10.10 with Maverick Meerkat c. blogbejegyzéséből
Tapasztalataim szerint az Ubuntu fejlesztői betartják ígéreteiket, nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez a nagyszerű operációs rendszer nagyrészt önkéntesek munkájának gyümölcse. Sok ezer ember együttműködése során válik azzá ami, így hibákkal is találkozhatunk bőven. Különösen igaz az a béta verzióra, melyet csak azoknak ajánlok, akik már használtak korábban Ubuntut, és esetleg indíttatást éreznek arra is, hogy hibák jelentésével polírozzák az operációs rendszert. A végső 10.10-es verzió október 10-én jelenik meg.




Ha népszerűsíteni szeretnéd az Ubuntu 10.10-es verzióját, megteheted az általam magyarra fordított visszaszámláló bannerrel.
Helyezd el az alábbi kódot a blogod HTML szerkesztőjébe, vagy a weblapod megfelelő helyére és máris élvezheted a fentebb látható csinos kis szerkentyűt. Megsúgom, hogy ha a böngésződ HTML5 kompatibilis, akkor érdemes a kép felé mozgatni a kurzort.

<div id="ubuntucounter"><script type="text/javascript" src="http://ubuntucountdown.uw.hu/counter.js"></div>
Az eredeti angol nyelvű banner készítője Joern Konopka. Köszönjük neki!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése