2010. november 11., csütörtök

levél-szemét?

Az emberek nem gondolkodnak.

Ma reggel, munka közben vettem észre, hogy a házak előtt várakozó szemetes konténerek tele vannak őszi, elsárgult falevelekkel.
Az emberek összegyűjtik a lehullott leveleket, belegyömöszölik egy nejlon szemeteszsákba, kirakják őket az utcára, és el is feledkeznek róluk. De mi történik valójában?!

A növények az egyetlen élőlények a földön, amelyek "anyagot gyártanak", növelik a világ komplexitását. Minden más élőlény anyagot fogyaszt, növeli az entrópiát. Előbbiek úgy érik el ezt a bravúros teljesítményt, hogy a Napból érkező sugárzást a fotoszintézisnek nevezett folyamat során megszelídítik. Ezalatt a levegőből kivonják a szén-dioxidot, a talajból pedig vizet és ásványi anyagokat építenek be szöveteikbe. Minden levél egy kicsi raktár. Ahogy beköszönt az ősz a lombhullató fák és bokrok felkészülnek a fagyok beköszöntére. Nem a hőmérséklet a mérvadó számukra. A nappalok és az éjszakák hosszát érzékelik, és így "állapítják" meg, mikor érkezett el a pihenés időszaka. Leveleiket azért hullatják, hogy csökkentsék testfelületüket. Kisebb felület - kisebb esély a fagyásra. Ezek a lehullatott levelek egy csomó olyan tápanyagot tartalmaznak, amit a növények nem tudtak visszaszívni a lombhullatásra való felkészülés során. És ez a probléma.
Amikor a magát gondosnak tartó kertész összegyűjti a leveleket, vagy a fűnyírás után visszamaradt levéltörmeléket és kipakolja a szemétdombra, akkor tulajdonképpen saját kertjének tápanyagait helyezi oda át. Ez pazarlás. A talajból ugyanis - utánpótlás híján - előbb-utóbb kifogynak a növények számára életfontosságú szerves és szervetlen összetevők, a kert szép lassan sivataggá változik.

A megoldás kézenfekvő. A kerti növények által a talajból kivont anyagokat a kerten kell tartani, hogy a következő évben ismét hasznosíthassák azokat. Segíthetünk is, hogy a levelek és a törmelék ismét hasznosítható formába kerüljön. A folyamatot komposztálásnak hívják. Ennek során a hulladék gyorsabban átalakul humusszá - a talaj egy építőkövévé - mint természetes úton.
Ha télire a kert egyik sarkában hagyunk egy kisebb levélkupacot, élőlények életét könnyíthetjük meg. Sündisznók, kígyók költözhetnek a levelek alá, téli álmot aludni. Ezt a halmot késő tavaszig ne is bolygassuk, hogy fel ne riasszuk a vendégeinket.

Kritikus gondolatok a kertgondozásban című rovatunkat olvashatták :D

Szóval, emberek, kezdjünk el gondolkodni!

5 megjegyzés :

  1. Gondolkozni fájdalmas dolog: a "jóléti társadalom" sara, amikor nem jön össze... Köszönöm, hogy leírtad:)

    Üdv,
    Orsi

    VálaszTörlés
  2. Én rutinszerűen vágom otthon a füvet, gereblyézem a faleveleket... és eszembe se jutott eddig ez az amúgy tényleg kézenfekvő dolog. De a hatásodra most változtatok és felhalmozok egy csomó lehullott falevelet a kert egyik sarkában.

    Szóval megtértem, na... :-D

    VálaszTörlés
  3. A neten találsz egy csomó jó komposztálási ötletet. Ha már túl nagy lesz a levélhalom, akkor belehet szerezni egy-két eszközt, hogy gyorsan átalakítsd hasznosítható tápanyaggá.
    Amúgy mesélhetsz esetleg, hogy halad a kis projekt, meg készíthetsz fotókat az állatkákról, akik használják a halmotokat.

    VálaszTörlés
  4. Én jelenleg itt élek Amerika keleti partján, az igazi indián nyár hazájában. Ami azt jelenti, hogy hosszú és lombhullós szép ősz. Ennyi falevelet még életemben nem láttam, de itt a város gondoskodik az eltakarításról. Óriási porszívóhoz hasonló autókkal szívják a leveleket az utcán. Bizonyára komposztálják őket, mert nem tudom, hogy mit lehet kezdeni ennyi levéllel. A családok mondjuk nem tudom mit kezdenek vele, mert ahol van két-három nagyobb fa ott szerintem egy ősszel jó pár mázsa levél lehet. Szerintem ők is elviszik a központi komposztálóba.
    Köszi a bejegyzést, nekem nagyon évszakba és hangulatba vágott...;)

    VálaszTörlés
  5. Kedves tőled ositulk.

    Reméljük a komposztot visszajuttatják oda ahonnan lehullott, máskülönben ugyanott vagyunk.

    VálaszTörlés