2011. április 21., csütörtök

Az asztal körül

Az eukharisztiáról a következőket, így végezzétek: először a kehely fölött: - Hálát adunk néked Atyánk a Te szolgádnak, Dávidnak szent szőlőjéért, melyet megismertettél velünk szolgád, Jézus által! Dicsőség néked mindörökké! A kenyértörésről pedig a következőképpen: Hálát adunk néked, Atyánk, az életért és tudásért, melyet kinyilatkoztattál nekünk a Te szolgád, Jézus által! Dicsőség neked mindörökké! Ahogyan a kenyértöredékek szét voltak szóródva a hegyeken és eggyé váltak összegyűjtve, úgy gyűljön össze egyházad királyságodban a föld határairól! Mert tiéd a hatalom és dicsőség Jézus Krisztus által mindörökké!
[...]
Miután pedig beteltetek, így adjatok hálát: Szent Atyánk, hálát adunk néked szent nevedért, melynek sátrát szívünkben ütötted fel, a tudásért és hitért és halhatatlanságért, melyet kinyilatkoztattál nekünk a Te szolgád, Jézus által! Dicsőség neked mindörökké!

A tizenkét apostol tanítása (Didakhé), részlet - Kr. u. 100 körülről


2 megjegyzés :

  1. A dal szövege magyarul nagyjából így hangzik:

    Krisztus feltámadt a halálból,
    halállal győzve le a halált.
    Azoknak pedig akik a sírban vannak
    életet adott.

    VálaszTörlés
  2. Ó, ez szép volt. Egyszerű dalszöveg, de mindent elmond. Nem az a szirupos vörsip. És a Didakhé is olyan nemesen fogalmazza meg ugyanazt, amit már amúgy jól ismerek. Jó kombináció volt.

    VálaszTörlés