2011. augusztus 25., csütörtök

Világvége elnapolva

Május 21-e, egy amerikai végidőket váró gyülekezet, Harold Camping. Emlékszünk még rájuk? Amilyen hamar világhírnévre tett szert Camping próféta, olyan hamar el is tűnt a színről.
Több ezer ember várta a pusztító földrengést és az elragadtatást május 21-én, Camping úr - számításaira hallgatván - ugyanis akkorra hirdette meg. Aztán, ahogy nem történt semmi, néhány napos csönd következett. A gyülekezet weboldalán még napokkal később is megtérésre való felhívás volt látható. Csak a gyülekezet levelezőlistája volt hangos a felháborodástól és az önámítástól.
Aztán újraértelmezték a szavakat. A földrengés már nem a föld kérgének mozgását jelenti, hanem azt, hogy a népek remegtek 21-én. Az elragadtatás pedig már nem fizikai eltűnést jelent, hanem azt, hogy május 21-ig volt lehetőség a megtérésre és ez akkor lezárult. C'est la vie! Majd elfelejtettem, hogy 21-e óta Jézus is itt van szellemi formában (whad'ya know?!). És természetesen semmi sem változott a prófétálásból, minden egyes szava igaz, mint ahogy május 21-e előtt is az volt.
Közeledik október 21-e. Ekkorra tolódott a fizikális elragadtatás, és egybe fog esni a világ megsemmisülésével. Legalábbis Camping és csapata szerint. 
A pénzt persze nem térítik meg mindazoknak, akik teljes vagyonukat a gyülekezetnek adományozták, mondván: "Még nem vagyunk a végén. Miért adnánk vissza?"
Harold Camping június elején szélütést (ang.: storke) szenvedett, június végén pedig levették műsorát a gyülekezet rádióadójáról. Lehet Harold hamarabb Teremtője elé kerül mint gondolta volna?

12 megjegyzés :

  1. Rulez! A szociálpszichológusoknak igazi ínyencség az ilyen ügy, sokat lehet rajta tanulmányozni az emberi viselkedést. :-)
    Nem minden szektatag háborodik ám fel, ha elmarad a világvége, a keletkezett kognitív disszonanciát sokféleképpen fel lehet dolgozni. Ezek egyike, amit te is írtál, a szavak újraértelmezése.
    Arra persze kíváncsi leszek, október 21 után hogyan értelmezik majd megint a szavakat.

    Egyébként a következő dátum 2012 december a világvégére, vagy lesz előbb is?

    VálaszTörlés
  2. Azt találtam, hogy 2012-re 3 dátum is elő van jegyezve! http://www.bible.ca/pre-date-setters.htm

    VálaszTörlés
  3. csendben kérdezem: hogy nem szakad le az ég?

    VálaszTörlés
  4. Akár ki is fejtheted bubu, hogy a többiek is értsék.

    VálaszTörlés
  5. csak a szokásos hányinger gyötör az "okoswmiki" szindróma miatt
    a literalisták szánalmas racionalizálásán élcelődsz,
    bratan blogján meg komoly arccal zajlik a pont ilyen szintű okoskodás a Bűneset és az evolúció "összeegyeztethetőségéről". Már csak BerciX hiányzik hogy a kvantumfizika is benne legyen, ami ugye egyenesen következik a Bibliából..

    bocs h belehánytam a blogodba

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom miért gondolod még mindig, hogy a biblia kapcsolási rajz. Van egy olyan réteg, akik ellen hasznos ez az érvelés. De téged az zavar, hogy sokunkat nem lehet ezzel megfogni.

    VálaszTörlés
  7. bubuka_visszater2011. augusztus 28. 2:17

    őket sem lehet megfogni, hiszen ők is becsületesen összeegyeztették a "valóságot" a hitükkel,
    problem?

    VálaszTörlés
  8. Ha valóság alatt a világ működését érted, akkor azzal meg lehet fogni őket. De ezt már n-szer átrágtuk.
    Hogy a bejegyzés témáját hozzam példaként, H.C. azt állította május 21-én el fogak tűnni az igaz hívők. Nem történt meg, ez tesztelhető, ugyanis egyetlen eltűnésről sem érkezett hír. Ez két dolgot jelenthet. Az egyik, hogy nem volt egyetlen igaz hívő sem a földön. A másik, hogy amit mondott a bullshit. Ő a második opcióra voksolt, csak szépítette a dolgot.

    VálaszTörlés
  9. az Ige helyes és intelligens értelmezésével feloldható ez a látszólagos ellentmondás, épp ezt tették...
    nem értem ezzel mi a baj?

    VálaszTörlés
  10. Semmi. Végül is tudóstársak is jutnak arra a következtetésre, hogy nincs fajképződés. Attól még nagyszerű daganatkutatók lehetnek. Csak nem azt mondják, amit a többség elfogad ezen a területen.

    VálaszTörlés
  11. Mondjuk nem is adományozzák nekik a nyugdíj megtakarításukat emberek...

    VálaszTörlés
  12. "Az Ige helyes és intelligens értelmezésével feloldható ez a látszólagos ellentmondás..."
    Szó szerint idéztem tőled. Az igéből is szó szerint fogok: Mt 24,36: Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül."
    Miért akarjuk kitalálni, kikutatni, megtippelni azt, amit még a Fiú sem tud? Az ige helyes és intelligens értelmezésével ez az egész egy hatalmas ellentmondás. És nem a te szavaidba akarok belekötni, ne vedd magadra, csak pont ezek a kifejezések a legtökéletesebbek egy tökéletlen emberi cselekedetre. A világvége-jövendölésekre. Inkább éljünk úgy, hogy ne érjen minket meglepetés, bármikor is lesz ez az esemény.

    VálaszTörlés